סיפורים אמיתיים מאולמות בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים בישראל
סוגיית האלימות במשפחה הינה נושא כאוב במיוחד, שורשיה עתיקים הם וחובקי עולם לצערנו הרב. אין זה סוד כי מקרי האלימות עפ"י רב הם של גברים כלפי נשים, כך בעולם וכך בישראל והסטטיסטיקה בעניין זה מדברת בעד עצמה.
גברים החפים מפשע האלימות לבטח שלא יאהבו את הסטיגמה הדבקה כמעט בכל הגברים, ובשל החשש של כל המערכות עצמן לא פעם תלונות שווא (הקיימות אף הן לצערנו) מביאות למעצרו של כל גבר מעצם הגשת תלונה כנגדו, כך שתופעת האלימות פוגעת לא רק בנשים המשלמות מחיר כבד מנשוא בגופן, נפשן או בחייהן, אלא גם הגברים "הטובים" הופכים קורבן למעשיהם הנפשעים של הגברים "הרעים" אם כי האמת תיאמר המחיר שכל גבר משלם בנסיבות מתגמד לעומת המחיר מנת חלקן של הנשים.
לא רבים מודעים לכך כי כל נפגע מאלימות יכול להגיש בבית המשפט לענייני משפחה תביעה נזיקית על מנת לקבל פיצויים בגין נזקיו, ואם כי כל מקרה נבחן לגופו וכך בהתאם הפיצוי יש להדגיש כי המגמה בשנים האחרונות היא להחמיר באופן משמעותי בעניין זה , כך שפסקי דין שנעו סביב עשרות אלפי ₪ בעבר, כיום הם בשיעור של מאות אלפי ₪.
יוער כי גבר אלים בדרך כלל מחויב בבית הדין הרבני גם לשלם את הכתובה של האישה , ובמקרים המתאימים גם אם לא באופן שכיח, בית המשפט יכול לשקול חלוקת רכוש לא שוויונית של הרכוש המשותף שתטיב עם האישה המוכה על חשבון פגיעה בזכויות הבעל האלים.
והנה סיפור מאולם בית המשפט הממחיש את האמור לעיל:
יוכבד תבעה את מנחם לו הייתה נשואה 20 שנה וזאת לאחר שהתגרשו זמ"ז בטענה כי גרם לה נזק פיזי ונפשי בגלל אלימות שהפעיל כנגדה במספר מקרים שכללו סטירות , דחיפות, אגרופים ומשיכת שיער.
יוכבד הדגישה בתביעתה את הפגיעה הנפשית שהייתה מנת חלקה כתוצאה ממעשיו הנלוזים של בעלה לשעבר ואת ההשפלה שנגרמה לה בפרהסיה לפחות במקרה אחד בו הוא משך בשערותיה לעיני חבריה לעבודה כדי להוכיח את "גבריותו" .
כב' השופטת אספרנצה אלון, מבית המשפט לענייני משפחה בקריות בשעתו, קיבלה את טענותיה של יוכבד והאמינה לגרסתה ביחס למקרי האלימות שהיו בחייה במחיצתו של מנחם אף ללא נוכחות עדים והשתכנעה כי מנחם היכה אותה לפחות 6 פעמים בתוך ביתם וזאת בנוסף למשיכת שערה והשפלתה בפני חבריה לעבודה .
כב' השופטת ובתקווה כי הדבר יעביר מסר חד וברור לא רק למנחם אלא לכל עם ישראל על כל מגוון גבריו ובתקווה לתרום בצמצום תופעת האלימות והוקעתה מהחברה הישראלית , חייבה את מנחם ההמום ( ואשר אגב בלט בקמצנות עפ"י כתב התביעה) לשלם ליוכבד סך של 20,000 ₪ על כל מקרה של אגרוף דחיפה סתירה או בעיטה ומשהוכח כי היו 6 מקרים כאלו הוא חויב בסך של 120,000 ₪ ואילו בגין ההשפלה שגרם לה בפני החברות חויב בסך נוסף של 100,000 ₪.
יוער כי בית המשפט בפסק דינו הסתמך בין השאר על פסק דין של בית המשפט העליון אשר אישר פסק דין של בית המשפט המחוזי בירושלים שהגדיל פיצוי שהוענק לאישה בגין אלימות שגרמה לה לנכות בעיקר נפשית, מהסך של 80,000 ₪ לסך של חצי מיליון ₪ שם בתיק שמספרו בע"מ 7073/13 נקבע כי "אומר מה על המגמה השיפוטית, ולטעמי ראוי כי יתנו לכך בתי המשפט, במיוחד לענייני משפחה, את דעתם. תופעת האלימות במשפחה הוגדרה לא פעם כנגע שיש למגרו …..אך אין סיבה שבעולם שגם דיני הנזיקין לא ישתתפו במאמץ המיגור…. אך בן זוג מכה צריך שיידע כי ככל שיוכח הדבר, לא יינקה מפיצוי משמעותי….." לטעמי, השתת פיצויים בגין כאב וסבל שנגרמו בשל אלימות והתעללות עולה בקנה אחד עם הוראת חכמינו "לעולם יהא אדם זהיר בכבוד אשתו" (בבלי בבא מציעא נט, ע"א), וכבר אמרו חכמים "אוהב את אשתו כגופו, ומכבדה יותר מגופו" (בבלי יבמות סב, ע"א)".
מוסר ההשכל : האלימות במשפחה היא פשע נתעב ועל מבצעיו לשלם מחיר בכל דרך כולל כספית.
המאם חליחל – עו"ד נוטריון ומגשר | יועץ משפטי בנעמת מאז 1995 | משרד עורכי דין פינגרהוט, חליחל ושות’ – הנדיב 31 זכרון יעקב | www.hamam-law.co.il