פועלים למען שורדי השואה במושבות

פועלים למען שורדי השואה במושבות. צילום: דוברות המועצה
145 שורדי שואה חיים כיום במושבות בנימינה וגבעת עדה, ומספרם עם השנים הולך ופוחת. כ- 20 מהם נפטרו רק בשנה האחרונה. מרבית שורדי השואה במושבות הם בני שמונים ומעלה, והיו ילדים בתקופת השואה.

145 שורדי שואה חיים כיום במושבות בנימינה וגבעת עדה, ומספרם עם השנים הולך ופוחת. כ- 20 מהם נפטרו רק בשנה האחרונה. מרבית שורדי השואה במושבות הם בני שמונים ומעלה, והיו ילדים בתקופת השואה.

ענת קציר, מנהלת מחלקת הרווחה במועצה המקומית בנימינה גבעת עדה מתארת תמונת מצב מקומית של שורדי השואה במושבות על הסיוע והטיפול האישי, לצד הנצחת הסיפור של "דור הולך ונעלם, במטרה לדאוג שימצו את זכויותיהם ומצד שני לתמוך ולהפיג את הבדידות".

למועדון קפה זהב שממוקם בבנימינה מגיעים מדי שבוע כעשרים ניצולי שואה כדי לצחוק, להיפגש, לשמוע הרצאה מעניינת או לטייל ביחד. זהו מועדון שכולל מזרח ומערב. שורדי שואה מאירופה, צפון אפריקה ועיראק יושבים יחד, ומדברים על הכל. הכל חוץ מהשואה. "כשנפתח המועדון, השורדים ביקשו לדבר על הדברים הטובים" סיפרה ענת. כשהחלה מגיפת הקורונה, המועדון נסגר, וביולי 2021 הוא נפתח מחדש.
"השנתיים האחרונות עם מגיפת הקורונה והסגרים היתה מאוד קשה לשורדי השואה. החשש לפגוש בני משפחה או חברים הובילו לחרדות ומצוקה נפשית, גדולה. הסגרים הזכירו לרבים, תקופות חשוכות שבהן היו צריכים להסתגר בבתים ולהתגונן, כאשר הדבר הקשה ביותר היו הבדידות והריחוק מהמשפחה והחברים. אצל שורדי שואה רבים המצב עורר זיכרונות קשים מהעבר, והעלה טראומות שהודחקו, ואנחנו עשינו מאמץ להיות שם עבורם בימים המורכבים שהיו".

הפעילויות עבור שורדי השואה הן במימון משרד הרווחה והמועצה, ומרכזת אותן ברגישות ובמקצועיות רבה ענת צייג. לצד הסיוע בהתמודדות עם הבדידות והרווחה הנפשית יש גם עיסוק נרחב בסיוע לניצולים למיצוי זכויותיהם. "המדינה היום מעניקה תגמולים והטבות רבות אך חלקם לא תמיד מודעים אליהן, לכן חשוב לנו להנגיש עבורם את המידע ולסייע להם לקבל את המגיע להם."

לפני מספר חודשים במסגרת בדיקה למיצוי הזכויות של אישה שורדת שואה גילו במחלקת הרווחה כי זכויותיה לא ממוצות עד תום. בעקבות הפעילות שנעשתה, גדלה קצבתה של האישה בכמעט פי 4. "אנחנו פונים לשורדי שואה ובני משפחותיהם ליצור איתנו קשר ולוודא שהם מקבלים את כל מה שמגיע להם. כל סכום נוסף שאנחנו מצליחים להשיג עבורם מקל על חייהם לאחר מכן" אמרה ענת.

הפעילויות החברתיות לשורדי השואה מתקיימים בשיתופי פעולה עם מתנ"ס בנימינה גבעת עדה, בתי הספר במושבות, בית ספר מנגן, ומסגרות עסקיות. במהלך השנה האחרונה התקיימו אירועים רבים, שכללו שי בחגים, טיולים, מסיבות, מפגשים עם תלמידים וחגיגות.

במסגרת פרויקט זכרון בסלון המופעל באמצעות המתנ"ס, שורדי השואה מספרים את סיפור הישרדותם האישי, למען שימור הזכרון ושיתופו עם הדורות הצעירים. במהלך השבוע של יום השואה יתקיימו 9 מפגשים בבתים מארחים בהם שורדי שואה או בני משפחתם יספרו את ספור הישרדותם, עדות מפי דור ראשון, שני ושלישי.

מנהלת אגף חק"ר, גלית אלרד: "בכל מפגש עם שורדי השואה, אנחנו הדור שנולד כאן שואב משמעות רבה והבנה שמדינת ישראל היא העוגן היציב בחיינו ועלינו לעשות כל שביכולתנו לא רק לשמור על קיומה אלא גם על אחדותה וחוסנה כי הם הבסיס האמיתי והתרומה הגדולה ביותר שהותירו לנו השורדים. לקראת יום השואה המצוין השבוע, מזמינה אתכם לעצור, להקשיב, להתחבר לסיפורים ולמסר ולשאוב מהם את התובנות והעוצמות"

ראש המועצה, איתי ויסברג: "שורדי השואה הם העדות החיה של מדינת ישראל והחברה לעוצמתם של החיים. העדויות מהוות תזכורת לזוועה מחד ולגבורתם של השורדים מאידך, זה לצד זה. אנחנו מציינים השבוע את יום השואה ומדגישים לילדנו את החשיבות של זכרון השואה. אנחנו ברשות על כל שלוחותיה ובהובלת מחלקת רווחה עושים ופועלים לזכור, לסייע ולשורדי השואה ברמה היומיומית הן בפן הנפשי והן בפן הכלכלי. אני מודה לכל העוסקים במלאכה ומאחל אריכות ימים לשורדי השואה".