הטלפון הנייד החכם נכנס לנו לראש והוא משפיע ומושפע ע"י כוחות חיצוניים שאין לנו שליטה עליהם כי אנחנו ממש לא מודעים להם.
השימוש המופרז יוצר דופמין שהוא הורמון מוחי שעושה טוב למשתמש בדיוק כמו למהמר, לנרקומן או לאלכוהוליסט, הוא עושה אותנו מאושרים.
החיבור הקבוע לאינטרנט למידע האין סופי ולמילארדי אפליקציות בכל תחום ובכל נושא הן התכונות שמשתלטות על חיינו ומוחנו.
כל יצרניות הטלפונים הניידים החכמים וכל כותבי היישומונים כמו גוגל ופייסבוק, מפתחים ומעצבים את המוצרים שלהם כל פעם מחדש כדי שהם ימשכו כמה שיותר תשומת לב והתמכרות מאיתנו.
החשיפה לחדשנות ולאין סוף מידע גורמת לנו לאשליה של אינטליגנציה, יש לנו תחושה לעיתים שהיכולות השכליות שלנו יצרו את המידע ולא הטכנולוגיה והמכשירים החכמים. הסמרטפון הוא בעצם מי שאנחנו, הוא מגדיר את מה שאנחנו אוהבים וחושבים, מי אנחנו ומה העדפות שלנו.
קשה לנו בזמן הזה לדמיין את החיים ללא המסכים והקשר ההדוק לחבל הטבור הטכנולוגי.
הדור הצעיר מרותק למסכים ומנותק מהסביבה, הוא מתמודד כתוצאה מכך עם בעיות דיכאון וחרדה ומגוון השפעות פסיכולוגיות נוספות כגון אימפולסיביות קשיי קשב וריכוז נטיות אובדניות בעיות בשינה ובתפקוד בבוקר שלאחר השינה. עצם הנוכחות הצמודה והממכרת של המכשיר מייצרת תלות שגורמת לירידה ביכולת המוחית.
תלות והתמכרות
כאשר המוח נעשה תלוי בטכנולוגיה, הזיכרון השיפוט והיכולת השכלית נחלשים, כמו גם הריכוז בעבודה ובכל דבר אחר בחיינו.
זו התמודדות מתמדת עם שפע של הסחות דעת המקשות על התמקדות והתרכזות. מציאות שפוגעת לאורך זמן בהיגיון בתהליכי קבלת ההחלטות ובביצועים היום יומיים.
כאשר אנחנו שומעים את הנייד מצלצל ואיננו יכולים לענות מכל סיבה שהיא "לחץ הדם עולה" הדופק מואץ ואנו חשים לחץ אי שקט וחוסר ביטחון.
התלות במכשיר מפחיתה ופוגעת בכישורים מנטליים חשובים כגון: למידה, חשיבה גמישה, יצירתיות ופתרון בעיות.
תחשבו על הדחף הבלתי נשלט והמסוכן לבדוק כל הזמן הודעות במהלך הנהיגה וגם לעיתים בלילה, אנחנו מחזיקים אותו קרוב מאוד לגוף בטווח ראייה ושמיעה כדי להיות בקשר אפילו בסיכון של עבירה על החוק ופגיעה באחרים.
בשנים האחרונות חוזרת ונשמעת הטענה שאנחנו משלמים מחיר כבד על שימוש מוגזם וממכר במכשיר הטלפון הנייד החכם.
רובנו בודקים את הנייד מיד כשפוקחים את העיניים בבוקר (ממוצע השימוש הביתי הוא כ-2.5 שעות).
אז איך מתמודדים
הפתרון נמצא כמובן בחינוך לשימוש נבון, זהיר ומווסת ובדחיית קבלת הסמרטפון הראשון לילד לסוף בית הספר היסודי (במקום כבר בכיתה א’) וכמובן חיזוק מעמדם וסמכותם של ההורים כמנטורים חונכים ומלווים במרחב הדיגיטלי.
הורים שיצרו "משקל נגד" להפעלת פעילויות וחוויות אינטראקטיביות עם הילדים, שיעצימו את המגע האנושי הבין אישי ורמת האושר ויצמצמו את זמן המסכים.
שומר נפשו ירחק
חשוב מאוד לזכור את סכנת פליטת הקרינה האלקטרו מגנטית בעת שיחה, המתנה, גלישה או הפעלת אפליקציות. רובנו לא מודעים לקרינה הנפלטת מהסמרטפון (או לפחות מעדיפים "לעצום עין") פליטה זו גורמת להגברת החשיפה לקרינה, רובנו לא יודעים כיצד להפעיל את המכשיר באופן סלקטיבי ויעיל ולכן הכל דלוק ופועל בו זמנית כל הזמן.
הפתרון הוא ללמוד להפעיל את המכשיר בצורה נכונה ולכבות תקשורת נתונים שאין בהם צורך באופן שוטף, למשל כיבוי BLUETOOTH ה-WIFI וה-DATA (תקשורת הנתונים הסלולארית) כך בעצם ניתן לאפשר למכשיר לקבל שיחות SMS ויחד עם זאת בזמן המתנה בין שיחה לשיחה המכשיר לא ישדר ויקרין.
מומלץ מאוד להרחיק ככל הניתן את המכשיר מהראש ומהגוף כאשר הוא פולט קרינה במיוחד בעת שיחה (באמצעות אוזניות).
> בצעו שיחות חשובות והכרחיות בלבד
> הקפידו על שיחות קצרות וממוקדות
> העדיפו טלפון קווי כשהוא בנמצא בעבודה או בבית
> השתדלו לא להאריך בשיחות במקומות סגורים, שירותים, מקלטים, תחבורה ציבורית – במקומות כאלו המכשיר פולט יותר קרינה.
> שימוש בנייד ברכב פרטי רק עם התקן UMTS המצויד באנטנה חיצונית
> תפנו שיחות סלולר לטלפון הקווי בבית במידת האפשר
> הימנעו מנשיאת המכשיר בכיסים או בהתקן בחגורה
> כל נהג יודע שאסור לו להשתמש בטלפון הנייד בזמן נסיעה ואפילו לא לאחוז בו או להעביר אותו ממקום למקום ועדיין למרות האכיפה והעונשים הכבדים בחוק, רבים מאיתנו ממשיכים להיכנע לדחף ו"לצפצף" על החוק מתוך שאננות או תקווה שלי זה לא יקרה. אנשים רבים יושבים בבתי הכלא על העבירות הללו, על כך שפגעו באחרים חפים מפשע, החיים שלהם עוצרים מלכת וגם חייהם של הנפגעים.
"ונשמרתם מאוד לנפשותיכם לאהבה את ה’ אלוקיכם" (יהושע כ"ג)
שבת שלום וברכה,
חיים ליפא, כותב הטור על עתידנות ותעסוקת עתיד, מייסד ומפתח מודל ה-GPS האנושי לשדרוג הפוטציאל האין סופי של המוח.