הקדמה:
בעבר הרחוק בדרך כלל נשים ויתרו באופן כמעט מידי על הכתובה לשם קבלת הגט המיוחל, ואילו הגברים לא חששו מהסכום שהיה נקוב בכתובה שלא ראו בה מסמך משפטי מחייב.
היום הדברים שונים בתכלית השוני, הכתובה הפכה להיות אחד "הקלפים" החזקים שיש באמתחתה של כל אישה במסגרת ניהול הליכי גירושין. אין זה אומר שכל אישה תזכה בכתובתה וכל מקרה נבחן לגופו כאשר שאלת האשם בגירושין ו/או עילת הגירושין חשובה משאין כמותה כדי לקבוע מתי תזכה האישה בכתובתה? ויותר נכון תוספת כתובתה שזה הסכום החשוב.
מבחינה פרקטית כל עוד אין עילה וודאית לשלילת כתובה כגון בגידה של האישה למשל, הרי מומלץ לאישה לנסות ולתבוע את הכתובה, הואיל וממילא אין לה מה להפסיד שעה שאין סיכוי שהיא עצמה תשלם את הסכום לבעלה "האהוב", וישנן שתי אפשרויות בלבד, כן לזכות בכתובה או לא להפסידה, ועל כן הסיכון שלוקח הבעל בדרך כלל גבוהה יותר וניתן לנצל זאת בדרך כלל כאמצעי לחץ לשם השגת הסכם גירושין הולם.
יחד עם זאת יש לציין כי קיים קשר בין חלקה של האישה בזכויות סוציאליות שנצברו על שם הבעל, כאשר בית הדין הרבני יימנע מחיוב הבעל הן בכתובה והן בזכויות הסוציאליות וזאת כדי למנוע מה שנקרא "כפל תשלומים".
זאת ועוד יוער כי גם שאלת גובה תוספת הכתובה עדיין אין לה סוף פסוק בעוד בתי דין מסוימים יכולים לחייב את הבעל במלוא סכום הכתובה גם כשהוא גבוה מאד ביחס ליכולת הבעל, ואילו אחרים קובעים במקרים המתאימים חיוב בסכום אחר נמוך יותר בדרך כלל.
אגב כך בית הדין הרבני הגדול בירושלים באחד מפסקי הדין המפורסמים שלו קבע כי כתובה סבירה למי שאין ידו משגת עומדת ע"ס כ- 120,000 ₪ ועד 180,000 ₪.
והנה הסיפור של השבוע:
ארז ואורטל נישאו בשנת 2008, אך עד מהרה וכעבור 6 חודשים בלבד, קינן בלבה של אורטל החשד שארז בוגד בה, דבר שמצא ביטוי בין השאר בפוסט אינטימי שמצאה בפייסבוק האהוב עליו בנוסף לתמונות שלו עם המאהבת. לתדהמתה הרבה אורטל אף גילה כי בחיר ליבה נרשם מהר מאד לאתר היכרויות jdate כאחרון הרווקים !!!!
אורטל לא היססה ומיד הגישה תביעה לגירושין בבית הדין הרבני ברחובות, שם טען ארז נחרצות כי לא בגד בה ושהכל פרי דמיונה הפורה, כל זאת למרות הראיות הנ"ל כולל כל פרטיו המזהים שמסר ללא מורא באתר ההיכרויות בעוד הצ'טים שעלו מתוך האתר לא הותירו צל של ספק שארז "מחפש" בנות זוג נוספות שלא למטרת קידושין.
יתרה מכך אורטל אשר שכרה שירותיו של חוקר פרטי הצליחה לקבל תצהיר מאחת המאהבות אשר ארז ידע להוליכה שולל בטענה שהוא רווק ועמה קיים יחסים בביתה.
לצערה של אורטל התברר לה כי הרכב הדיינים בבית הדין הרבני לא היה מודע ככל ועיקר למהותו של הפייסבוק או להגדרה של צ'אט ואתר היכרויות, ועל כן לא היה קל להוכיח את הדברים אשר ארז טען כי אין בהם אמת והתכחש להם תחילה בתוקף, כתוצאה מכך הדיונים למורת רוחה של אורטל ארכו כחמש שנים והסתיימו אך לאחרונה.
בין יתר ההוכחות שהובאו בפני בית הדין היו התכתבויות אשר נוהלו בין אורטל עצמה שהתחזתה לעוד מאהבת פוטנציאלית ובנוסף לכמה מחברותיה אשר בעלה ארז התלהב מהחיזור שלהן מבלי לדעת את זהותן האמתית כמובן, ובעודו סבור כי הפך בין רגע לג'ורג' קלוני הישראלי.
בית הדין העיר כי אמנם כל הראיות אין בהן עדות ישירה לבגידה בהעדר הודאה מפורשת מטעם ארז על פי ההלכה בעוד ארז עצמו מגחך בפניהם ללא בושה ומדגיש בדבריו: "לא תפסתם אותי עם המכנסיים למטה.." אלא שבסופו של דבר לאור כמות הראיות מחד ודבריו של ארז עצמו מאידך שנתפסו בכל זאצ בעיני הדיינים כמעין הודאה, נקבע אכן כי הוא הגורם לפירוק התא המשפחתי משנתן עינו באחרות, ומשכך הוא חייב לתת גט לאורטל ולשלם לה את כתובתה בסך של 140,000 ₪ למרות שארז טען כי הסכום מופרז במיוחד לאור נישואיהן הקצרים כאמור חצי שנה בלבד.
המאם חליחל – עו"ד נוטריון ומגשר | יועץ משפטי בנעמת מאז 1995 | משרד עורכי דין פינגרהוט, חליחל ושות’ – הנדיב 31 זכרון יעקב | www.hamam-law.co.il