המדור של לימור – ציר חיינו

נטורופתיה והחיים עצמם

החיים בישראל בחודשים יוני – יולי – אוגוסט משולים לרביצה בתוך כבשן מהביל. היופי הוא תוספת הלחות שמשתלבת ׳נפלא׳ עם הטמפרטורות המאמירות.

והנה אני באה לדבר איתכם בשבחי ציר מרק.
כן כן. בכל ימות השנה, חורף וקיץ כדאי לשלב בתזונה ציר עצמות. למה ומדוע?
הוא מכיל שלל חומצות אמינו שמיטיבות עם מחלות מעי כגון קרוהן וקוליטיס, לתת פעילות של בלוטת התריס, שמירה על עור הפנים, סחוסים, מתקנת מעי דליף (תופעה שעלולה לגרום לאלרגיות).
ככלל, אנשים שנמצאים בעת של בניית הגוף, למשל הריון, או ספורט אינטנסיבי.
הציר מוריד רמות דלקתיות בגוף ומסייע בניקוי רעלים.
*ישנה חומצה אמינית בשם גלוטמין שמיטיבה עם המעי, אך משפיעה שלא לטובה על מוח של ילדים שנמצאים על הרצף האוטיסטי. עבורם כדאי לבשל את הציר פחות זמן. נניח 3-4 שעות.
כבר הרמב״ם ידע להעריך מרק שבושל כהלכה, שלא לדבר על פלורנס ניינטינגל שלקחה עימה פק״ל מרק עצמות איכותי למרפאות בשטחי האש, לטענתה אכילתו החישה החלמת חיילים פצועים.
עצם ממוצעת מכילה 50% מינרלים, 30% קולגן ו 20% מים. המינרלים שבעצם עוברים למי המרק וזה סוג של תרופה מרוכזת, שמקורה במזון. כדאי להוסיף ירקות עשירים בסידן למרק כך שיתנו את מתנתם לציר כמו פטרוזיליה וסלרי.
מאחר וזה וואג׳עה ראס די גדול (כאב ראש) אני נוהגת להכין סיר ענק שהציר שלו מספיק לכמה חודשים.
מקפיאה בשקיות לוק לוק ומשלבת בכל תבשיל:
מרק עוף, אורז (משתמשת בציר במקום במים), תבשילי בקר, בכל הזדמנות אני מוסיפה ממנו.
ניתן להפוך אותו לתרופה ממש אם נוסיף לו צמחי מרפא כגון:
אסטרגלוס שטעמו מעט מתקתק, והוא מאזן ומחזק את מערכת החיסון, פטריות מרפא שונות, שורש ויתניה ועוד ועוד.
פשוט מניחים את השורשים שבחרתם בשקית כותנה שניתן להניחה בסיר, מבשלים ומוציאים אותה בתום הבישול כך שלא כל החלקיקים מתפזרים להם ברחבי הסיר.
ציר מרק עצמות / לימור עברון גילת
משתתפים
2 מגשי כנפיים רצוי ללא אנטיביוטיקה-להניח בתבנית על נייר אפייה
4-5 עצמות בקר גדולות
סלרי עלים -צרור
שורש סלרי
2 צרורות פטרוזיליה
2 שורשי פטרוזיליה
3-4 כרישות
5 גזרים בלתי מקולפים וחתוכים
3 בצלים
3 ראשי שום שלמים
אופן ההכנה:
מניחים את העצמות והכנפיים על תבנית עם מעט שמן זית ואופים אותם למשך כחצי שעה בחום של 180 מעלות. מעבירים לסיר את העצמות והכנפיים, מוסיפים את כל הירקות ומוסיפים מים. מביאים לרתיחה ואז מנמיכים את האש ומבשלים 24 שעות.
מכפים קצף אם נוצר.
המכסה מעט מעט פתוח כמו גם חלון לאוורור…
לאחר תום הבישול, מסננים ומאפסנים בקופסאות או בשקיות לוֹק-לוֹק.
אל תתנו לקיץ לבלבל אתכם, רובינו במזגנים כל היום. ציר עצמות הינו תרופה משמעותית ומחזקת
בכל עונות השנה.
ובפינתינו ׳רומנים חוסכים בכיף׳: אל תבנו על לאכול את הבשר שנותר אחרי השואה הגרעינית שעבר… ניסיתי.
קיץ חמים ומהביל