דייט עם ד"ר מירב בן נתן מנהלת ביה"ס האקדמי לסיעוד הלל יפה. פעם אחות תמיד אחות-הלב הפועם של מערכת הבריאות

מירב בן נתן
פגשנו אותם כשהגענו להתחסן, הם אלה שהפעילו את מכונות האקמו לחולים הקשים, שעבדו מסביב לשעון במחלקות הקורונה ובקהילה - כל זאת במקביל למתן שירותי הבריאות שבשגרה. האחיות והאחים - הלב הפועם של מערכת הבריאות

פגשנו אותם כשהגענו להתחסן, הם אלה שהפעילו את מכונות האקמו לחולים הקשים, שעבדו מסביב לשעון במחלקות הקורונה ובקהילה – כל זאת במקביל למתן שירותי הבריאות שבשגרה. אחים ואחיות – הלב הפועם של מערכת הבריאות.

המלחמה בנגיף הקורונה העלתה את ההבנה ואת ההכרה בתרומתם בהבראת העולם ובשמירה על היקר מכל. הן נלחמו יום יום בתנאים קשים ובאמצעים מוגבלים ונשאו בגאווה את הדגל ההומני והמקצועי שמאפשר למערכת הבריאות לתפקד ולתת מזור ומרפא לאזרחי מדינת ישראל

האחיות והאחים עושים לילות וימים לטובת הציבור. עובדים מסביב לשעון ומהווים הקו הראשון מול המטופלים ומשפחותיהם, מעניקות טיפול מסור ומכבד. בשנתיים האחרונות, בתקופת הקורונה, כולנו נשענו על כתפיהם עוד יותר.

הם התגייסו הובילו וסייעו לשמור על שגרת החיים ועל הבריאות בישראל. 65 אלף אחיות ואחים ברחבי מדינת ישראל, אשר ציינו לאחרונה את שבוע האחות הבינלאומי הם המשאב הגדול במערכת הבריאות וערובה לחוסנה.

השבוע נפגשת לדייט עם ד"ר מירב בן נתן מנהלת ביה"ס אקדמי לסיעוד הלל יפה, המשמשת גם כמרצה בחוג לסיעוד באוניברסיטת תל אביב, המכשירה ומלמדת את דור העתיד בסיעוד ומובילה את הסיעוד לפסגות חדשות של עשיה, נתינה ויצירתיות.

ד"ר מירב בן נתן נשואה+2.

״נשואה לאייל בן נתן מנהל פרויקטים בחברת ירוק אלפיים ואמא לרון בן 26 נשוי לדניאל ואב לאמיליה נכדתי הראשונה. רון סיים עתודה של הנדסת חשמל ואלקטרוניקה בטכניון וכיום סרן בחיל האוויר הישראלי ובן הזקונים עדי בן 19 משרת גם הוא בחיל האוויר."

מירב בן נתן
מירב בן נתן
ביה"ס האקדמי לסיעוד ע"ש פט מתיוס שליד המרכז הרפואי הלל יפה נוסד ב-1967. הקורס הראשון נפתח בנובמבר באותה שנה. מאז ועד היום הכשיר בית הספר אלפי אחים ואחיות מוסמכים המתפקדים במרכזי הבריאות השונים ברחבי הארץ. מתי נכנסת לתפקיד וכמה סטודנטים לומדים היום בבית הספר?

אני מנהלת ביה"ס משנת 2011. שהגעתי לביה"ס למדו בו לא יותר מ-200 סטודנטים וכיום לומדים בביה"ס יותר מ-1500 סטודנטים וביה"ס זכה שנה רביעית ברציפות כביה"ס מצטיין של משרד הבריאות במודל הכוכבים.

את זוכרת את הרגע שבו החלטת להיות אחות, ומה היתה הסיבה לכך?

החלטתי להיות אחות עקב הרצון למנוע התעמרות בקשישים. הבחירה במקצוע הסיעוד הגיעה מאירוע אישי שלי כילדה שהתלוותה לאמה. אימי עבדה ככוח עזר במוסד גריאטרי. באחת הפעמים כשהייתי איתה, נתקלתי באיש צוות שהתייחס בצורה משפילה לקשישה שהייתה מאושפזת שם. בו במקום החלטתי שאהיה אחות ושאעשה כל דבר בכדי למנוע כל התעמרות בקשישים. היום אני מובילה תוכניות למניעת אלימות בקשישים, וגם כתבתי לא מעט עבודות מחקר בנושא.
אני שותפה בוועדת מנכ"ל משרד הבריאות למניעת אלימות במשפחה וכנגד קשישים וכן בוועדת אלימות במשפחה של בית חולים הלל יפה, אני יו"ר תת ועדה בנושא התעמרות כנגד קשישים.

שתפי במסלולך המקצועי עד הגיעך עד הלום.

עבדתי כאחות בגריאטריה, עבדתי בבריאות הציבור ולאורך כל הדרך עבדתי באוניברסיטת תל אביב במחקר. כמו כן עבדתי כמדריכה קלינית, מרכזת ולבסוף מנהלת ביה"ס. במהלך שנת 2018 סיימתי תכנית יוקרתית ענבר עתודה ניהולית במערכת הבריאות שעברתי לאחר מיונים קשים. סיימתי במסגרת תוכנית זו תואר שני במנהל עסקים באוניברסיטת תל אביב בהצטיינות ונסעתי לסמינר בביה"ס למנהל עסקים בהרווארד בוסטון ארה"ב. סיימתי תואר ראשון ושני בהצטיינות באוניברסיטת תל אביב בחוג לסיעוד תואר שלישי באוניברסיטת חיפה בתחום הסיעוד וגרונטולוגיה ושוב תואר שני במנהל עסקים באוניברסיטת תל אביב בהצטיינות.

מה בתפקיד של אח או אחות הוא הכי חשוב?

הכי חשוב זה מקצועיות, חשיבה ביקורתית, אמפטיה וניסיון עבודה בשטח!

אם לא היית אחות מה היית?

אם לא הייתי אחות הייתי מנהלת בתחום הרווחה ומחקר.

את מכשירה אחים ואחיות, מהם השינויים שעבר המקצוע בשנים האחרונות? האם הוא מתוגמל כראוי? האם הוא מבוקש יותר?

מקצוע הסיעוד עובר שינויים רבים. יש ביקוש נרחב למקצוע. ביה"ס מתמקצע רבות יש תחומי מומחיות חדשים כולל מומחית גריאטריה, פליאטיבי, פגיה, כירורגיה, סכרת, קהילה מדיניות וניהול ועוד . אני עצמי בוגרת תוכנית מדיניות וניהול.

מה החלומות שלך?

החלום שלי לקדם את מעמד האחים ואחיות במדינת ישראל לקדם קבלת החוק בנושא ולפעול בכל דרך למניעת התעמרות בקשישים.

אי אפשר להתעלם מנושא מטריד: מהאלימות הגואה נגד צוותי רפואה בבתי החולים. אתם חוששים ומה לדעתך צריך לעשות כדי למנוע זאת?

תופעת האלימות, הן הפיזית הן המילולית, הינה נרחבת ומצויה בכל בתי חולים ומתקנים הרפואיים. על מנת למגר את התופעה יש בראש ובראשונה לעלות את המודעות הציבור למשמעויות השליליות של אלימות כלפי הסגל הרפואי ויצירת שינוי התנהגותי של מחוללי אלימות פוטנציאליים. יש לבצע הכשרות ממוקדות עבור הסגל הרפואי, מערך האבטחה והשוטרים בכל הנוגע להתמודדות עם התופעה. בנוסף יש להרחיב ולהוסיף תקנים נוספים לעובדי מערכת הבריאות. לאחרונה דיברו על נושא של עמדות שיטור- ב"הלל יפה" יש כבר עמדת שיטור כמה שנים. זה אכן מסייע משמעותית, אבל ברור שיש עוד הרבה דברים שצריך וראוי לעשות.

בית הספר נמצא בבית חולים הלל יפה בחדרה. יצא לי להגיע מספר פעמים לבית החולים. חייבת לציין את המהפך שבית החולים עבר בעיקר בצוותי רפואה איכותיים. אני שומעת לא פעם שביעות רצון מאנשים על השירות והמקצועיות שקיבלו, זה לא היה קודם. מה לדעתך הסיבה לשינוי המבורך?

בית החולים פועל במרץ כבר שנים לא מעטות בכל התחומים והרבה מאוד דברים התפתחו, זה במקביל לאוכלוסייה שגדלה מאוד באיזור. משקיעים כאן הרבה מאמצים בכוח אדם איכותי, בטכנולוגיות רפואיות ובשירות, אני מניחה שזה ניכר.