דייט עם מיכל – ריטה צימרמן, ציירת בינלאומית

ריטה צימרמן, תושבת זכרון יעקב, היא ציירת בינלאומית מעורכת ועטורת הישגים, עבודותיה מוצגות בגלריות ומוזיאונים נחשבים בעולם – בניו יורק, פריז, ברלין ווינה.
החודש מוצגת תערוכה חדשה שלה במרכז מורשת מנחם בגין בירושלים, שם הפתיעה בסדרת 22 דיוקנאות של מנחם בגין.
"הכוח המניע של מנחם בגין היה האהבה – אהבת האנושות, אהבת ישראל. כשמסתכלים על 22 הדיוקנאות שציירה האמנית ריטה צימרמן, נראה שגם היא מונעת מאהבה, ובגלל זה העבודות שלה כל כך מרגשות" אמר הרצל מקוב, נשיא המרכז למורשת בגין.

ההיענות הייתה כה חיובית לתערוכת מנחם בגין "22 דיוקנאות מאת ריטה צימרמן"-מרכז מורשת מנחם בגין היוקרתי בירושלים הודיע כי הוא מאריך את הצגת התערוכה עד ה-8 בדצמבר

אם מזדמן לכם להגיע לירושלים בחנוכה,לכו לראות את התערוכה המרהיבה והמסקרנת של הציירת ריטה צימרמן במרכז מורשת מנחם בגין.

אף אחד לא נשאר אדיש למראה 22 פורטרטים של האיש שהיה לאחד מראשי הממשלה האהובים,  הכריזמטיים והשנויים במחלוקת שידעה מדינת ישראל. על כל הפלא האמנותי הזה אחראית האמנית הבינלאומית ריטה צימרמן ילידת אמריקה שבמשך שבע שנים התמסרה לנושא בתשוקה בלתי מתפשרת.

הפורטרטים מתקופות שונות של בגין הם חוויה אמנותית  מפתיעה מסקרנת ומלאה באמפטיה כלפי העבר שמפגיש את החומר בתחנות חייו.

אני, שגדלתי בבית של מפאי ומפלגת העבודה התרגשתי עד דמעות, לראות  את שפע הדיוקנאות מצוירים ברגישות ובצבעים עזים ובעל ווליום ריגשי גבוה, הרגיש לי סוג של ערגה וגעגוע לפגוש את מנחם בגין אילו חזר לחיים בתקופה שאנו כה זקוקים לאנשים עם שיעור קומה כזה.

הביקורות על התערוכה מעולות ומרכז מורשת בגין הודיעו כי מאריכים את משך התערוכה.

הציירת המוכשרת והוותיקה ריטה צימרמן מנהלת רומן אהבה עם צבע כבר קרוב לחמישים שנה. בגיל 14 היא לימדה את עצמה לצייר בשמן ומאז היא מציירת. את התואר השני שלה באמנות פלסטית השלימה באוניברסיטת סינסינטי במלגת הצטיינות מלאה.

עבודתה הפיגורטיבית האקספרסיבית הוצגה בתערוכות יחיד במארה בפריז בגלריה Espace Meyer Zafra ובגלריה Stil Und Bruch בברלין. המרכז לאמנויות של קולורדו ספרינגס הציג שמונה מיצירותיה וקרן אל פומאר הציג שניים מציוריה לאוסף שלהם. צימרמן בוחרת בקפידה את הדמויות שאותם היא שואפת לצייר ואף ציירה את זוכה פרס נובל לשלום וניצול השואה אלי ויזל.
צימרמן חובבת נסיעות ובגיל צעיר כבר ביקרה בכל מדינה בדרום אמריקה וברוב אירופה. לאחר שהתגוררה בקולורדו ספרינגס במשך 25 שנים היא עלתה לישראל עם בעלה בשנת 2012.
היא חיה ועובדת בסטודיו שלה בזכרון יעקב. רגע לפני החלטתה לעזוב את החיים הטובים בבית מפנק בהרי הרוקי בקולורדו ולשוב הביתה, נזכרה בערמת ספרים המוקדשים להיסטוריה של עם ישראל שקראה ועל איש אחד ששבה את ליבה והותיר בה חותם באישיות שלא ניתן להגדיר או לתאר בקלות.
כששאלתי אותה מה משך אותה בתחילה למנחם בגין, שמעורר כל כך הרבה רגשות, ענתה לי צימרמן "חוסר הפחד שלו בהתמודדות עם סכנה, הסבל העצום שסבל לאורך חייו, האומץ שהפגין פעם אחר פעם תוך כדי מאבק למען העם היהודי. כל זה ריתק אותי".
צימרמן מספרת כי לא תכננה לצייר סדרה של פורטרטים, למעשה, אפילו לא תכננה להציג את העבודה. "אני אף פעם לא יודעת לאן ייקח אותי הציור, אין לי נוסחה. זה היה נכון במיוחד עם הציורים האלה. שוב, לא התעניינתי רק בדמיון, החלטתי לגשת לכל ציור כאירוע חדש. לפעמים רציתי לראות כמה מינימלית אני יכולה ללכת ועדיין לחשוף את המהות של האיש. הייתי מציירת רק את הפה והאף שלו, למשל. פעמים אחרות ציירתי רק את המצח והמשקפיים שלו. ניסיתי פלטות שונות. לפעמים הגבלתי את הפלטה. ציירתי אותו בתחמוצות אדומות. ציירתי אותו בצבעים עזים. ואז, ציירתי אותו בגוונים כהים. לפעמים הגבלתי את המברשות שהשתמשתי בהן. אחר כך השתמשתי בכחול, אפור ושחור כי הם הזכירו לי אותו כשהוא לבש חליפה ונראה כמו ג’נטלמן אירופאי. אבל הדיוקנאות האלה מעולם לא היו על ניסויים פורמליים. במודע חתרתי לתמרן את המרכיבים הצורניים של האמנות כדי להגיע להצהרות שמשקפות מעל הכל אותנטיות.
התפעלתי עד כמה מנחם בגין חי את חייו בצורה אותנטית. הוא דיבר בלי העמדת פנים. הוא תמיד היה ישיר וללא עמימות מכל סוג שהוא. רציתי שהעבודה שלי תשקף את זה
."
שבע שנים ציירה בהתמדה ובהתמסרות אינסופית שהניבו 22 פורטרטים מרהיבים של מנחם בגין.
עכשיו לאחר שציירת, תיארת אותו ולמדת עליו, מי היה מנחם בגין?
זו שאלה שקשה לענות עליה. הוא היה מספר אנשים. בהיותו מפקד במחתרת באצ"ל, הוא היה לוחם עיקש וחסר פחד, שנלחם לשחרר את ישראל מהבריטים במהלך כיבושם. לאחר שישראל זכתה בעצמאותה, הוא היה מדינאי בעל חזון מובהק למולדתו. הוא סייע להקמת מפלגת האופוזיציה חרות בכנסת. מאוחר יותר, כשהפך לראש ממשלה, הוא היה משכן שלום והומניטרי. הוא היה נואם אדיר. ואין ספק שעיקר הישגו היה החתימה על הסכם השלום הראשון בין ישראל למצרים.
איך הגעת לזה שציירת סדרה ולא ציור בודד?
הבנתי מהר מאוד שציור אחד לא יספיק לתאר את אישיותו המורכבת לא התעניינתי בדמיון פשוט. רציתי להעמיק. הכוונה שלי הייתה תמיד לצייר היבטים שונים של אישיותו. רציתי לחשוף את כוחו, הסבל, האומץ שלו וחוש ההומור הייחודי שלו. לא רק בגין כמדינאי, אלא גם כשהיה צעיר. כשהתחלתי לעבוד והוצאתי חמישה דיוקנאות בערך, המחקר שלי התחיל להשתנות, וחיפשתי חומר מחוץ לתצלומים המפורסמים שנטו להתמקד בחייו הציבוריים. החיפוש שלי הוביל אותי למרכז מנחם בגין ולארכיון שלהם. רמי שויתי וצוות המרכז היו מועילים להפליא. לא עבר הרבה זמן עד שהבנתי שכל ציור שסיימתי הוא רק לימוד לציור הבא.
בגין
הסדרה עומדת כעת על 22 דיוקנאות, סיימת?
עבדתי על הציורים האלה במשך 7 שנים. בזמן הזה יכולתי להתחיל בנושא אחר ופתאום למצוא את עצמי מציירת את מנחם בגין. אז סיימתי? לא, אני תמיד אצייר את מנחם בגין.
מנחם בגין ידוע בעיקר בזכות הסכמי קמפ דייוויד והבטחתם לשלום בין מצרים לישראל. הסופר עמוס פרלמוטר, שנחשב לאחד מראשי הממשלה האהובים והשנויים במחלוקת בישראל, תיאר אותו כ"אפוף מורכבות ונטיות מתנגשות… איש, בין אם יהודי או גוי, לא הצליח להישאר אדיש כלפיו".
היא ממשיכה ומסבירה "רציתי להעמיק באדם מדהים עם אישיות יוצאת דופן. הכוונה שלי הייתה תמיד לצייר משהו שהיה מונפש עם היבטים שונים של אישיותו. רציתי לחשוף לא רק את סבלו של האיש אלא גם את חוש ההומור שלו – לא רק את בגין כמדינאי אלא את בגין כאב ובעל".
גודלה יוצא הדופן של הסדרה שלה ואפילו כושר ההבעה של העבודה הפתיעו רבים, כולל צימרמן עצמה. "אני אף פעם לא יודעת לאן ציור ייקח אותי", היא קובעת. "אין לי נוסחה. זה היה נכון במיוחד לגבי הציורים האלה".
הגעתם לישראל ב 2012 – למה בחרת להתגורר בזכרון יעקב?
זכרון נותנת לי את הטוב משני העולמות. היום-יום שלי הוא בעיירה הקטנה והיפה הזו על הים התיכון, עם סצנת אמנות תוססת וכמובן – יין. אבל אני גם רק 45 דקות נסיעה מתל אביב. אני מנסה להגיע לתל אביב כמה פעמים בחודש כדי לראות תערוכות אמנות חדשות.
איזה אמן נותן לך השראה ומדוע?
הצייר הגרמני-בריטי פרנק אורבך הוא אחד האהובים עלי. העבודה שלו אקספרסיבית להפליא.
האם יש לך תוכניות לצייר דמויות אחרות עכשיו כשסיימת עם סדרת בגין?
למעשה, שקלתי לחזור על אחד מהנושאים שלי מלפני כמה עשורים: אלי וייזל. שלא כמו בגין, הזדמן לי לפגוש את וייזל באופן אישי. דיברנו על גווני פאדג’ חמים בקמפוס של אוניברסיטת בלומינגטון ב-1987 – והוא נתן לי אישור לצייר אותו.
התחלתי עם סדרה של סקיצות – והם התפתחו לסדרה של כמה דיוקנאות שעבודתם נמשכה עשר שנים.
מה החלום האמנותי שלך?
אני כרגע באמצע החלום האמנותי שלי! אני גאה שהצגתי את הציורים שלי במוזיאונים יפים בקולורדו, קנטקי, דלאוור ובירושלים – ועשיתי תערוכות יחיד בפריז ובברלין. אבל בסופו של דבר החלום האמנותי האמיתי שלי הוא באמת רק לצייר כל יום. ואני זכיתי בכך.