זו השנה החמישית לפסטיבל דרך הנדיב, יוזמה של קבוצת תושבים, שנולד בהשראת פסטיבל שייח' אבריק בטבעון.
חלק מהארועים מתקיימים ברחוב, במרחב הציבורי, חלק במבני ציבור באדיבות המועצה ורבים מהם בבתים פרטיים שנפתחים לארוח. הנדיבות פותחת את הלב לשיח אותנטי שנחסם, לרוב, בעולם שכולו צריכה.
רגע לפני נפגשתי עם גיא לב מיוזמי הפסטיבל שמעתי ממנו על יוזמות קהילתיות מהשיקשוק בלב הפועם של המושבות ועד סצינת התרבות הכה שוקקת ביוזמת התושבים.
שלוות עולמים פרדס חנה כרכור? תשכחו מזה.
פסטיבל תרבות ענק, של מאות ארועים – שכולו חינם, בלי כסף.
למעלה מ-200 אירועי תרבות יצירתיים ומגוונים – מוזיקה, תיאטרון, פרפורמנס, קרקס, קולנוע, אמנות, סיורים, סדנאות, הצגות ילדים, מסיבות רחוב, סטנדאפ, ליצנות ועוד ארועים שלא נכנסים לשום קטגוריה מוכרת – מוגשים לכלל הציבור כמתנה, מתוך עקרונות של אחריות, יצירה, יוזמה וקהילתיות.
אז בין אם הקטע שלכם הוא מדיטציה בטבע ובין אם אתם מעדיפים לשמוע מטאל בחושך – כל שנותר לכם לעשות הוא לשריין את התאריכים ולהגיע לחגוג יחד עם הנדיבים והנדיבות של פרדס חנה-כרכור, להבין סופסוף מה הקטע של המקום הזה ולקבל מכל השפע היצירתי שיוענק לאורך שלושת ימי "פסטיבל דרך הנדיב".
נפגשתי לדייט עם גיא לב מיוזמי הפסטיבל שנערך כבר חמש שנים בהצלחה מרובה. גיא בן חמישים, נשוי פעם שנייה עם חמישה ילדים, גר בפרדס חנה כבר עשרים שנה. "אני מתפרנס מלעצב, לאפיין ולפתח מוצרים דיגיטליים כמו אתרים ואפליקציות. אני גם מרצה בכיר לעיצוב ואיפיון ועיצוב חווית משתמש. עצמאי כבר 30 שנה והבעלים של דיגיטל גורו."
ספר כיצד נולד פסטיבל דרך הנדיב? לאיזה צורך?
הפסטיבל נולד כשאילן שריף וחמוטל ארבל הזמינו לביתם את מיטב אנשי התרבות והרוח של פרדס חנה ואני ביניהם. בפגישה הם שיתפו אותנו בחוויות שלהם מ"שייח אבריק", פסטיבל תרבותי קהילתי שנולד בטבעון שבהשראתו החלטנו להקים את "פסטיבל דרך הנדיב".
הפסטיבל בא לענות על הצורך שלנו בתרבות א-מסחרית ואותנטית למקום שבו אנחנו גרים.
הפסטיבל מושתת על ארבעה עקרונות חשובים- יצירה: הפסטיבל מאפשר לכל אחד ואחת להגשים את משאלות ליבם וליצור כל אירוע העולה ברוחם ללא אוצרות מרכזית, אחריות: כל אחד ואחת לוקחים אחריות מלאה על האירוע שלהם משלב היצירה עד שלב השיווק והביצוע, נדיבות: כל האירועים בפסטיבל כולל כל ההפקה שלו מנוהלת בהתנדבות מלאה. העיקרון הרביעי והאחרון קהילתיות: הפסטיבל בא לחשוף את התרבות המקומית ולתת מקום ליוצרים וליוצרות הרבים שחיים פה. הפסטיבל מבקש לפרק את התבנית של ספק-לקוח: להפוך את כולנו מקהל פסיבי לציבור יוצר, אחראי ונדיב. לכן כל באות ובאי הפסטיבל מוזמנים להביא לאירועים כיבוד וכלים רב פעמיים.
ספר על עשייתך החברתית בפרדס חנה כרכור
אני אישית מאמין שזו האחריות שלנו ליצור את הסביבה ואת החיים שאנחנו רוצים וראויים להם ולכן, אני מעורב במספר יוזמות קהילתיות. לפני מספר שנים אחרי האירוע שהפיק אייל כגן, "טוב ברחוב", החלטתי שזה הזמן הנכון להחזיר את השיקשוק שהיה בפגרה של עשר שנים. בעקבות פרסום אחד בדף הפייסבוק השיקשוק חזר, הלב הפועם של פרדס חנה במשך שלוש שנים. היום אני כבר לא מנהל אותו יותר והקהילה באופן אורגני לוקחת עליו אחראיות ואני מאוד שמח על כך.
כמו כן, לפני שנתיים באתי למתנ"ס ואמרתי שאני רוצה לפתוח קבוצה חברתית של פינג-פונג בערבים, בהתחלה לא ממש הבינו שהמטרה פה היא התנדבותית לגמרי אבל בסוף נענו לבקשתי ומאז מספר פעמים בשבוע בערבים אנשים מיישוב נפגשים ופשוט משחקים ביחד, באולם ובשולחנות שקיבלנו מהמתנ"ס.
בפסטיבל הנדיב אני המנוע מאחורי היוזמה אבל בפועל יש צוות גדול של אנשים שמשקיעים מזמנם בשביל לגרום לקסם הזה לקרות, בעקבות הפסטיבל הראשון קמו עוד יוזמות ברוח הפסטיבל כמו: "ישראלי בפרכור" של איתי קן-טור שמקרין סרטים ישראלים בשילוב שיחות עם היוצרים וסיוריי בית הראשונים בהובלתה של עירית רותם.
בנוסף גם הפקתי את "חינוך על הבר" שהיה שבוע מלא בהרצאות מרתקות על חינוך בבתי קפה מקומיים ואם תסיירו בחורשות שונות בפרדס חנה תוכלו למצוא נדנדות שהשארתי לילדים להתנדנד בהן.
חלומות פוליטיים יש?
משתדל לעשות ככל שביכולתי למען פרדס חנה כרכור ואם תבוא הצעה מעניינת אולי אשקול אותה בחיוב.
״שלוות עולמים פרדס חנה כרכור״ – האמנם? מה היית עוד משנה או יוזם בפרדס חנה?
נתחיל בלמרוד בביטוי הזה שהוא ההיפך הגמור מפרדס חנה. מה שאני אוהב בפרדס חנה זה קודם כל את האנשים והקהילה וגם את הכאוס וקצת אנרכיה, במובן הטוב של המילה – שיש פה.
ומה שאני מאחל לנו מאוד זה שתקציב התרבות יעלה בצורה משמעותית ושלנו התושבים תהיה אפשרות להשפיע עליו.
מהיכן הגעת לפרדס חנה, שתף בעברך, בבית גידולך?
אני הסתובבתי הרבה בארץ עד שהגעתי לפרדס חנה. נולדתי בקריות ובחטיבה עברתי לגדול ברמת השרון. אימי עלתה לבד ממרוקו בגיל 13 ואבא ניצול שואה שעלה לארץ מהונגריה.
אחד הדברים שתמיד היו נוכחים בבית זאת העובדה שתמיד היה אוכל חם וטרי ותמיד היו בבית המון אנשים, הערך של הכנסת אורחים היה ערך עליון. אמא שלי הייתה המטפלת בקבוצות דרך אומנות הראשונה בארץ. האומנות והתרבות הקיפו אותי כבר מגיל מאוד צעיר.
דמות מכוננת שהשפיע בחייך
בטח לא קשה לנחש שאמא שלי הייתה דמות מאוד משמעותית בחיי – אשת רוח ותרבות ופורצת דרך כמעט בכל תחום אפשרי שבו עסקה.
אני חושב שרוח היזמות שלה (הקימה את החוג הספרותי הראשון ברמת השרון והציגה בתערוכות רבות בכל הארץ) שימשה לי כדוגמה והשראה.
השינוי שעברה פרדס חנה-כרכור בעשור האחרון הביאה אליה לא מעט צעירים מתל אביב, מה הצבע המיוחד שצבעו את המקום?
אני חושב שהשינוי מבורך ושבפרדס חנה יש קהילה חזקה ומגוונת והיא תהנה ממשב הרוח החזק שנושב אלינו מאזור המרכז. כמובן שיש קולות מהוותיקים שחוששים מהשינוי, אבל זה רק טבעי שישובים כמונו יגדלו וששינוי יגיע.
מה תוכנית הפסטיבל?
בשביל לענות על השאלה הזאת בהרחבה אני מזמין את כולם להיכנס לאתר של פסטיבל דרך הנדיב 5, ושם לעשות תכנון ולבחור מתוך שלוש מאות האירועים שיקרו בין חמישי לשבת. בין האירועים תוכלו למצוא הופעות, סיורים, הרצאות, סדנאות, מסיבות, תערוכות אומנות, סרטים, הצגות וגם אירועים לילדים.
פסטיבל דרך הנדיב: חמישי – שבת 10-12.11.2022, פרדס חנה -כרכור
קשה לתמצת יותר מ-200 ארועים בכמה שורות, להלן כמה "ספוטים" על ארועים נבחרים:
1. "אלטרנדיב" – מתחם מוסיקה אלטרנטיבית באצירתה והפקתה של שרון קנטור. בית הספר החקלאי הופך, שוב, לפסטיבל אינדי בפני עצמו שמושך אליו אלפי חובבי מוסיקה. נויז, אוונגרד, מטאל, סטונר, פאנק, עולם… כל מה שהוא "קאטינג-אדג'".
מה שתראו השנה באלטרנדיב, תראו בשנים הבאות במקומות אחרים, רק לא בחינם. בין האמנים שיופיעו השנה: אור אדרי, "אפור גשום", שי נובלמן, סירנות, ברק אלנקווה, LOVE YOUR WITCH ועוד רבים. עוד במתחם האלטרנדיב, תערוכת ציורים של שי אביבי, השחקן והצ'ארמר.
2. תפירת כדורים פורחים – סטודיו "שוקדת" יציע הדרכה ותפירה משותפת של כדורים פורחים ומוביילים. בסיום הסדנאות היצירות יועברו לתרומה לקישוט חדרי פנימיות באזור.
3. שירולם צביקה פיק – שירה קהילתית הרמונית ומשמחת בשלושה קולות: נשים, גברים וילדים ללהיטים של צביקה פיק.
4. DEATH CAFE – בקפה מוות אנשים נאספים לאכול עוגה, לשתות קפה ולדבר על מוות, במרחב בטוח ובקבוצות קטנות.
5. תהלוכת המכשפות הגדולה – מכשפות, קוסמות, שמאנים, פיות , אלפים וכל יצורי הקסם מוזמנים לתהלוכה של תופים, מחולות, קטורות, נוצות, נצנצים ופיזור כשפים.
6. סוסים מובילים שינוי – סדנאות טיפוליות המציגות שילוב של סוסים בעבודה החינוכית.
מומלץ להכנס לתוכניה המלאה, כאן, ולנסות לסמן לכם את הארועים הנבחרים שלכם. קל זה לא יהיה. בנוסף לארועים שבתוכניה, הציבור מוזמן ליזום ולכבד מיצירתו ומרכולתו, ללא רווח וללא חשד.
להתראות, צוות פסטיבל דרך הנדיב ותושבי פרדס חנה כרכור.