"גוונים של מתוק" הינו עסק חברתי, המתמחה בייצור שוקולד איכותי בעבודת יד.
השוקולד מיוצר באהבה על ידי בני נוער כחלק מתוכנית חינוכית-טיפולית שמטרתה לקדמם ולשלבם בחברה
דורון עבדי, בן 34 + 4 ילדים, נולד ומתגורר גם היום בפרדס חנה. בוגר תואר ראשון בלוגיסטיקה וכלכלה בבר אילן, תואר שני במנהל עסקים בהתמחות של מלכ"רים באוניברסיטת חיפה ובוגר בית הספר למנהיגות חברתית מכון "מנדל".
היכן גדלת ומתי התחלת בעשייה חברתית?
גדלתי כאמור בפרדס חנה. כבר מגיל צעיר הייתי עסוק בעשיה חברתית. תמיד נמשכתי לשם. התחלתי בתנועת נוער, בני עקיבא, שם הייתי קומונר של 100 ילדים ומאז נפתח עבורי צוהר לעולם החברתי, המשכתי והתנדבתי בקייטנה בנווה מיכאל, כפר ילדים ונוער בפרדס חנה. בצבא שירתתי 3 שנים בפלס"ר נחל ועם שחרורי קיבלתי על עצמי לנהל גרעין משימתי במערב פרדס חנה.
מהיכן התוודעת לרעיון ומודל של מפעל מוגן?
בשנת 2013, במסגרת כנס של קהילות צעירות בעסקים של הסוכנות היהודית, התוודעתי בפעם הראשונה למודל של מפעל מוגן, אלו מפעלים שמעסיקים תשושי נפש, מוגבלים וגם נוער בסיכון.
מהיכן הגיע הרעיון לשוקולד. למה שוקולד?
חזרתי לקהילה שלי נלהב עם הרעיון להקים מיזם לנוער בסיכון, תחילה חשבתי על מיזם של אוכל מוכן לשבת, אולם אחד המתנדבים הביא עמו רעיון "בואו נעשה שוקולד"…
למה שוקולד? כי מדובר בסיפוק מיידי. כבר במפגש הראשון עם השוקולד הילדים כבר יודעים לייצר טראפלס – תוך 40 דקות הם טועמים שוקולד שהם הכינו בעצמם. לשוקולד יש יכולת משיכה לפרויקט וגם שיעורי הנשירה מהשיעורים אפסיים – זה לא טריוויאלי כשמדובר בנוער בסיכון. מאות ילדים עברו במיזם.
ספר על עמותת ״גוונים״ והקשר לבני הנוער?
מאז ומעולם העולם שלי היה סביב בני נוער. יצא שכל הזמן התעסקתי איתם ואפילו התנדבתי, כאמור. זה היה המשך טבעי למעשה לעשיה שלי. בכוונה ייסדתי עמותה שגם מייצרת וגם עושה דברים טובים ואף מוכרת מוצרים לשוק החופשי, של בני נוער!
היה לי חשוב שנוער בסיכון יקבל כלי טיפולי ותעסוקתי לאו דווקא של פסיכולוגים אלא בדמות אחריות, מחוייבות, עמידה במסגרת יציבה – זו העזרה הכי טובה שהם יכולים לתת לעצמם. תחושה של ערך עצמי וערכיות. וגם הזדמנות לפגוש לקוחות מהעולם הגדול כשהם מגיעים ממקום חזק ומוערך ולא נזקק.
לגבי העמותה – היום העמותה פועלת במית"ר נירים בגבעת אולגה (מית"ר = מרכז יום תומך רב תחומי), בכפר הילדים והנוער "נווה מיכאל אמונה" בפרדס חנה, ב"תלפיות" בחדרה וב"בית רות" בעפולה – העמותה מעסיקה היום שוקוליטייריות שמובילות את בני הנוער מקצועית, אנשי חינוך, לוגיסטיקה ומכירות.
3 השוקוליטייריות שעובדות בעמותה מעבירות לבני הנוער קורס הכשרה בסיסי בן 8 מפגשים, בסופו הם מקבלים תעודה ומתחילים להשתבץ למשמרות עבודה בשכר. במשמרות אלו הם עובדים לצידן של השוקולטייריות ומתמקצעים.
היום העמותה מייצרת את קו השוקולד תחת המותג "גוונים של מתוק" – מארזי פרלינים ושוקולד בוטיק לחברות וארגונים, סדנאות שוקולד בארגונים ובר שוקולד מתוק לכנסים ואירועים פרטיים ועסקיים.
ואת המותג "עולמות קטנים ומתוקים" – סדרת ערכות יצירה מתוקות לכל המשפחה.
נוכל לדבר על כסף? כיצד אתם מתגמלים את הנערים והנערות בסיכון שעובדים במיזם?
אנחנו מעסיקים 100 נערים ונערות בהעסקה ישירה עם תלושי שכר. כל שקל משוקולד שאנחנו מוכרים חוזר ומתורגם לעוד שעות עבודה שאנחנו יכולים להציע לנערות ולנערים שלנו. זה נפלא ומרגש לראות נער מתאמץ ועובד 20 שעות בשבוע תמורת סכום שהוא יכול לעשות בחצי שעה בדרך ישרה פחות..
שתף כיצד מתנהלים בתקופת הקורונה?
בתחילת תקופת הקורונה, כשההזמנות מארגונים פחתו, אחד הנערים הציע ליזום ערכות ליצירה בבית לילדים שהיו בסגר.
מרכזי הנוער פעלו כרגיל גם בזמני סגר, כדי לתת מענה של מסגרת בטוחה לנוער בסיכון, והנערים גם הכינו את הערכות וגם עזרו במכירות ובשיווק – הם הפכו למעשה לשגרירי המוצר ברשתות החברתיות ותוגמלו כספית על ערכות שמכרו.
סדרת "עולמות קטנים ומתוקים" התחילה עם שתי ערכות, בית בשני גדלים, היום יש בה גם ערכות לבניית סירות, תיבת אוצר, רכבת וארגז.
חומר העבודה הוא צמקאו שמתאים במיוחד לעבודה של ילדים שאינם מיומנים בטמפרור ובטיפול בשוקולד. הצמקאו מותך במיקרוגל והעבודה קלה וכיפית. את היצירות מקשטים הילדים בסוכריות במגוון צבעים וצורות.
היכן תהיה בעוד עשר שנים עם המיזם?
בעוד עשר שנים, עמותת "גוונים של מתוק" תהיה מובילה בתחום המסוגלות התעסוקתית לנוער וצעירים בסיכון בארץ עם מגוון פתרונות הכשרה ותעסוקה לאוכלוסיית היעד.