כששואלים את אריה שרון, ואייל שני, יו"ר ומנכ"ל רשות ניקוז ונחלים כרמל, מה הם רואים בעתיד הקרוב, הם עונים מיד, "נחלים של התושבים, ואגני ניקוז בטוחים", כשמקשים קצת ושואלים אותם באיזה מובן, הם מיד מפרטים.
אריה שרון, "ישנו סדר עדיפויות ברור: הערך המרכזי של הרשות הוא מניעת שטפונות ושמירה על חיי אדם, ולאחר מכן גם ערך השבת הנחלים לקהילה, אנו מובילים שינוי בדמות גיוס תקציבים ויציאה לתכנון-ובהמשך ביצוע, של תוכניות מקיפות בתחום הבטיחות בנחלים ומניעת הצפות והן בשילוב הקהילה בפעילויות באגני הניקוז."
פרויקטים משמעותיים לאיכות החיים
ואכן, בחודשים האחרונים, וביתר שאת בחורף, נדמה שרשות ניקוז ונחלים כרמל עוברת שינוי משמעותי – וכפועל יוצא מכך תורמת לאיכות החיים שלנו.
אלו רק חלק מהפרויקטים שביצעה לאחרונה: סקר סיכונים צופה עתיד לנחל תנינים, הסדרת מפגע בטיחותי במקטע בנחל עדה שם התקיימה קריסה של גדת הנחל, אשר בעת גשמים עלולה הייתה לגרום להתהפכות כלי רכב. מדובר באזור מתוייר מאד דבר שהיווה סיכון משמעותי. פרויקט נוסף: מניעת זרימת נגר ממעלה נחל תות למושב אליקים, בדמות תעלת ניקוז חדשה שנחפרה ותהווה תוואי לנחל למניעת הצפות. זאת ועוד: ניקיון של מובל פורדיס במורד נחל דליה מפסולת על מנת למנוע הצפות בפורדיס, גם פרויקט מקיף להסדרה וטיפול בצמחיה על גדות הנחלים אשר מאפשר זרימת מי הנחלים לים ללא הפרעות וימנע התפשטות שריפות, שיפור דרכי השירות לחקלאים ומניעת התבססות מינים פולשים. במקביל לכל זאת תומכת הרשות בפסטיבל תנינעדה אשר יתקיים השנה במרץ ב- 16-18.3.23.
כל הפרויקטים, אגב, מבוצעים בשיתוף עם הרשויות המקומיות והתושבים.
הסדרת ושיקום נחלים – אז מהו בעצם תפקידה של הרשות?
אריה שרון: ברשות ניקוז ונחלים כרמל חברות 15 רשויות מקומיות בהן חוף הכרמל, חלקים מהעיר חיפה, פרדיס, דליית אל כרמל, מגידו, אלונה, אור עקיבא זכרון יעקב ועוד. בשטח הרשות מתגוררים כ-300 אלף תושבים ושטחה משתרע על 528,303 דונם. אנחנו עוסקים בהסדרת ושיקום נחלים בתפיסה כוללת שלוקחת בחשבון את הצורך למנוע שטפונות, נזקי שטפונות וכמובן מעל לכל לשמור על חיי אדם. כל זאת נעשה תוך מתן מקום מרכזי לנושאים סביבתיים אקולוגיים ולמפעל החקלאות הקיים מראשית ימי ההתיישבות, המתקיים בשטח הרשות."
לאחרונה אשרתם תקציב לשנת 2023, 10 מיליון ש"ח מתוכו מיועדים לפרויקטים חדשים.
אייל שני: "התקצוב לפרויקטים גויס, ברובו, מקולות קוראים שהוגשו על ידי רשות הניקוז למשרדי ממשלה ולקרן לשטחים פתוחים. בשנה הבא יבוצעו כ-15פרויקטים בהיקפים שונים של תכנון וביצוע הנוגעים הן לשיפור הניקוז והן לחיבור הנחלים לטבע ולקהילות. כל זאת תוך חיזוק החקלאות. בראשית הדרך יתבצעו הפרויקטים לתכנון מעמיק ובהמשך לביצוע. הפרויקטים נועדו להחזיר את הנחלים לקהילה, להפוך את הנחלים למקום שוקק פעילות של תושבים, טבע מרשים, וחקלאות. בנוסף לכך, כמובן, יעצימו את הביטחון והבטיחות בנחלים."
רשויות הניקוז הוקמו מתוקף חוק הניקוז וההגנה מפני שיטפונות, בשנות ה-90, החוק הגדיר את תפקידן להסדרת תשתיות הניקוז, כל אחת בתחומה. במהלך השנים אירעו שטפונות, שגרמו לנזקים רבים, בעקבות כך החליטה הממשלה על שינוי מקיף ברשויות הניקוז בישראל שעיקרו הקמת 11 רשויות ניקוז – בכל שטח המדינה, במקום 25 רשויות שפעלו בחלק משטחי המדינה, והרחבת פעילות הרשויות גם לאגני ההיקוות, מתוך מדיניות כוללת לפיה יש לטפל בנחלים ובאגני ההיקוות כמקשה אחת – בידי גוף אחד, על מנת ליצור טיפול משמעותי ומרבי לכלל היבטי הניקוז. ומאז ועד היום זרמו מים רבים בנחלים בישראל, וגם בשטח רשות הניקוז המקומית שלנו.
שילוב מוביל
בשנה האחרונה מונו שרון ליו"ר בהתנדבות – פה אחד על ידי מליאת הרשות, ושני למנכ"ל במכרז בו התמודדו מועמדים רבים.
שני הינו בעל ותק של למעלה מ-20 שנים בתפקידי ניהול שונים במגזר הציבורי. הוא שימש בתפקידו האחרון כמנהל אגף איכות הסביבה באשכול הגליל והעמקים. בין תפקידיו הקודמים שימש שני גם כמנהל האגף המוניציפאלי במועצה המקומית פרדס חנה כרכור, מנהל היחידה הסביבתית בעיריית מודיעין מכבים רעות ועוד. הוא תושב פרדס חנה.
אריה שרון, הוא ראש מועצה אזורית אלונה, מזה 24 שנים. שרון הוא מראשי הרשויות הנמרצים והמובילים באזור, בכהונתו הוא שמר על אלונה שתהיה פנינה בתחום הטבע, החינוך והקהילה. מעבר לעבודה השוטפת בתחום המוניציפאלי שרון מאופיין במיוחד בתחום הדאגה לפרט, הוא מטפל בכל פנייה של תושב, אף מחוץ לאלונה. המטרה המרכזית הוא אומר בשפה החופשית האופיינית לו: "לעשות לאנשים טוב".
בין הטבע, הנחלים, החקלאות והאדם
כל פעילות רשות ניקוז ונחלים וכרמל מבוצעת תוך שמירה קפדנית על מרקם היחסים בין הטבע, הסביבה, החקלאות ובני האדם, "הראייה שלנו היא אקולוגית – כוללנית, כאשר מטרתנו היא ליצור רצף של שטחים פתוחים, לביטחון ולטובת כלל הקהילות באזור תוך שמירה ותמיכה בחקלאות הענפה והחשובה הקיימת באזור עוד מראשית ההתיישבות, "מציין שני, ושרון מוסיף, "ככלל אנו מאמינים בשקיפות כך למשל הפרויקט בנחל עדה בוצע בשיח ובשיתוף מלא עם התושבים, בכוונתנו גם להקים מנהלות נחלים שיאפשרו לכל אחד מהשותפים להציג את עמדתו לגבי פרויקטים ואופיים של נחלים ואגני הניקוז. יש לנו אזור מדהים, הטבע כאן הוא מהיפים בישראל, כל מי שמגיע לאזור מתפעם. לנחלים יש תרומה משמעותית למרקם היופי הרב הזה, חשוב שהתושבים יהיו מחוברים לנחלים, ידעו להעריך את תרומתם לטבע וכפועל יוצא מכך גם ישמרו על הניקיון", אומר שרון ומוסיף," חשוב לנו לומר – אנו כמובן מאד מאד בעד שמירה על הטבע, הסביבה אבל לפעמים יש עבודות שלא מתיישבות עם כך עד הסוף. אני שב ומדגיש, החובה שלנו היא למנוע הצפות שעלולות לגרום חס וחלילה לטביעות וגם לפגיעה בבתים ומגורים ובחקלאות. בטיחות ושמירה על חיי אדם, הם לפני הכל, עם כל המאמץ העצום שלנו לשמירה על הטבע והסביבה. כמובן שאנו פועלים ליידע את הציבור בכל פעולה משמעותית שאנו עושים ומקווים שיצאו יותר להנות מהנחלים ובין השאר להיות גם נאמני הסביבה והניקיון. מייד לאחר שנבחרתי ליו"ר הרשות, ביקשתי מיובל סבר מרשות הטבע והגנים, המכיר את כל נחלי האזור יותר מאת כף ידו, שיערוך לי סיור להכרת כלל הנחלים שבתחום הרשות, במיוחד נחלי חוף הכרמל אותם הכרתי פחות. היום החוויתי הזה המחיש לי יותר באיזה מקום מדהים אנו חיים", הוא מסכם את הדברים.
אז כשאתם עוברים בסמיכות לנחלים בימי הגשמים, תדעו שיש מי שפועל ודואג לבטיחות שלכם – ועם בוא האביב גם ליופים של הנחלים ולפעילות מגוונת בהם. תהנו.