ביצי מאכל – הן אחד מהמאכלים הנפוצים ביותר. רובנו אוכלים ביצים אם במישרין ואם במזון אחר- כמעט באופן יומיומי. מכאן שיש צורך להקפיד לרכוש ביצים ממקומות מורשים בלבד ולוודא שתנאי האחזקה והקירור מספקים, כל שכן שביצי מאכל עלולות להכיל חיידקים מסוכנים מאוד וחסכון בעלויות עלול לעלות במחיר יקר בבריאות.
ד"ר ריאד בדראן וטרינר ראשי ומנכ"ל איגוד ערים וטרינרי שומרון: "בקיץ הדבר מקבל משנה תוקף, חיות והתפתחות החיידקים בביצי מאכל תלויה בטמפרטורה, בזמן ובתנאי אחסנת הביצים".
לאור זאת מומלץ להקפיד ולבדוק את הפרמטרים הבאים: ביצה מבושלת היטב אינה מהווה סיכון לזיהום בסלמונלה. בביצים טריות או בביצים שאינן מבושלות דיין (כולל מיונז תוצרת בית, רטבים המבוססים על ביצים או מינים של מנות אחרונות) יש סיכון לסלמונלה, אם כי בביצים מסומנות ובדוקות הסיכון פוחת. לכן, מומלץ לצרוך ביצים שהתבשלו היטב, במיוחד באוכלוסיות בהן התגובה החיסונית ירודה יחסית, כולל ילדים, קשישים, נשים הרות וחולים.
יו"ר איגוד ערים וטרינרי שומרון וראש מועצה אזורית מנשה אילן שדה: "האיגוד פועל לשמירת בריאות התושבים ובעלי החיים ובכלל זה לפיקוח על מזון מן החי. מלבד הפעולות הרבות שאנו עושים בנושאים הללו יש לשים לב בעת הרכישה והשימוש במזון".
הנחיות – לקנייה ושימוש נכון ובריא בביצי מאכל
θ יש להקפיד על קניית ביצים רק במקומות מורשים וכמובן לא לקנות ביצים שמקורן אינו ידוע ואינן נשמרות בטמפרטורה ובתנאים המתאימים. חשוב לשים לב כי בנקודות הרכישה הביצים מאוחסנות עם בקרת טמפרטורה ורצוי שלא לקנות ביצים שאינן מאוחסנות במדפים מקוררים.
θ יש לרכוש ביצים עם חותמות עליהן מופיע שם המשווק, גודל הביצה, תאריך אחרון לשיווק ותאריך אחרון לשימוש במקרר. תאריך זה מהווה המלצה לצרכן עד מתי ניתן להשתמש בביצים כאשר הן מאוחסנות בבית, במקרר. ביצים ללא חותמת, הן ביצים שלא עברו את מסלול המיון.
θ אם קליפת הביצה לא שלמה, סביר מאוד שהיא מזוהמת ומלאה בחיידקים. לכן לא מומלץ לקנות ביצים סדוקות או שבורות.
θ מומלץ לאחסן את הביצים במקרר באריזתן המקורית. האריזה מגינה על הביצים מפני אובדן נוזלים או ספיחת ריחות זרים והתייבשות.
θ רצוי לא לרחוץ ביצים. הקליפה, גם כאשר היא נראית נקיה, עלולה להכיל חיידקים, ויש להימנע מלהחדירם אל תוך הביצה עם פתיחתה, למשל על-ידי רחיצה לא נכונה.
θ יש להימנע מאכילת ביצת עין או ביצה רכה. חשוב לטגן ביצה די זמן משני הצדדים, עד שלא יישאר מרכיב נוזלי, בדרך כלל כ 3-2 דקות מכל צד.
θ מומלץ לא להפריד בין החלמון לבין החלבון על-ידי העברת התכולה בין שני חצאי הקליפה, כי הדבר עלול לזהם את תוכן הביצה. עדיף לקנות מכשיר קטן וזול, העושה פעולה זו בקלות.
θ יש להימנע מהכנת מיונז בבית. המיונז הקנוי מיוצר מביצים שעברו פסטור (כמו חלב) במפעל תעשייתי לעיבוד ביצים. כך יש ביטחון מלא שהמיונז חופשי מחיידקים.