משפחה במשפט – מתגרשים ? תעשו צוואה!

משפחה במשפט - צוואה
כל עוד בני הזוג לא התגרשו ולמרות ניהול הליכים משפטיים ביניהם הרי במקרה של פטירה של מי מהם אף בזמן ניהול הליכי גירושין, הנותר בחיים יהנה מחלקו בירושה באופן מלא כל עוד לא נעשתה צוואה הקובעת אחרת.
סיפורים אמיתיים מאולמות בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים בישראל
הקדמה:

בני זוג מנהלים בדרך כלל מאבקי גירושין קשים ומייגעים בענייני חלוקת רכושם המשותף. רבים לא מודעים לכך כי אם מי מהם הולך לעולמו בטרם עת, הנותר בחיים יזכה לקבל את מירב הרכוש עליו הם נאבקו וזאת למרות ההליך המשפטי המכוער.
עפ"י חוק הירושה עם מותו של בן הזוג יורש בן הזוג הנותר בחיים מחצית מכל רכוש הרשום על שמו והמחצית השנייה עוברת לילדי הצדדים, ובמקרה ואין למנוח ילדים או הורים אז בכלל בן הזוג הנותר בחיים מקבל 2/3 מכלל הרכוש של הנפטר זאת כאשר בית המגורים על תכולתו ורכב המשפחה יועברו אליו בלעדית בנוסף לכך.
יצויין כי זכות הירושה של בני הזוג הינה בנוסף לחלקו של הנותר בחיים מכח חוק יחסי ממון במחצית הרכוש וזאת ללא כל קשר לחלקו לעיל על פי חוק הירושה, משמע בדרך כלל הנותר בחיים זוכה לקבל 3/4 הרכוש מכלל הרכוש ואילו הרבע הנותרים בלבד עוברים לילדים.
אגב כך כל עוד בני הזוג לא התגרשו ולמרות ניהול הליכים משפטיים ביניהם הרי במקרה של פטירה של מי מהם אף בזמן ניהול הליכי גירושין, הנותר בחיים יהנה מחלקו בירושה באופן מלא כל עוד לא נעשתה צוואה הקובעת אחרת.
חשוב מכך יש להדגיש דווקא בפני בני זוג שכבר התגרשו ויש להם ילדים, כי זכות הירושה של בן/בת הזוג אינה רק של בני זוג נשואים אלא גם של ידועים בציבור בהעדר צוואה הקובעת אחרת.

והנה הסיפור של השבוע:

בין דני וברכה התנהלו הליכים משפטיים קשים בבית המשפט לענייני משפחה בשאלת חלוקת הרכוש המשותף ובמקביל בבית הדין הרבני בחיפה שם ביקשה ברכה גט מדני שהתעקש על שלום בית אף אם היה ברור כי אין סיכוי לכך.
לאחר שברכה לא יכלה עוד לתת יד לסחבת בהליכים בין השניים ורצתה לפתוח דף חדש בחייה, הסכימה בתמורה לגט המיוחל לוותר על חלקה בבית הצדדים מתוך התחייבות מפורשת של דני שלא למכור את הבית במהלך חייו וזאת במטרה שבסופו של יום לאחר אריכות ימים הבית יעבור על פי חוק הירושה לטובת ילדיהם.

שני הצדדים היו בטוחים כי עצם הסכמתם כאמור במסגרת הסכם הגירושין לעיל מבטיחה כי כך יהיה בעתיד, ואכן ברכה סמכה בהקשר זה על דני שאכן ישמור על הנכס בו כל כך חשק ובוודאי שלאחר לכתו מן העולם הוא יותיר אותו לילדיו שהוא כה אוהב.
מבחינתו של דני הוא צלח את תביעותיה של ברכה עמה הוא חי יותר משלושים שנה, והוא יצא עם ידו על העליונה, אך לדאבונו מיטל חברתו הצעירה שנכנסה זה עתה לחייו החדשים "גמרה" עליו מהר מאד ואחרי כשנתיים הוא מת מהתקף לב.
מיטל "האלמנה הטריה" ללא כל היסוס תבעה את ילדיו של יוסי בבית המשפט לענייני משפחה בת"א, אפילו שהם עדיין קטינים, בטענה כי מחצית מכל רכושו מגיע לה כיורשת וזאת בשל היותה הידועה בציבור שלו והלכה למעשה היא אלמנתו ושכזו היא יורשת מחצית הרכוש כדין.

מיטל צדקה ומהרגע שהוכיחה בבית המשפט כי לא הייתה סתם חברה של דני ז"ל אלא הידועה בציבור שלו כאשתו, ילדיו של דני שילמו את המחיר הכבד ביותר, הוריהם התגרשו, אביהם מת ואישה זרה מקבלת חצי מרכושו עליו ויתרה אמא שלהם למענם.

לא היה חולק כי דני לא הותיר צוואה אחריו. בית המשפט שהבין לליבם של הילדים מחד, לא יכול היה להתעלם מהוראות הדין ומהעובדה כי דני לא ערך צוואה לפיה הוא מוריש את רכושו לילדיו בלבד, דבר שבוודאי היה מבטיח את עתיד ילדיו, ואילו האמור בהסכם הגירושין של הצדדים אין דינו כדין צוואה שרק באמצעותה ניתן לקבוע מה ייעשה ברכושו של האדם לאחר פטירתו, ועל כן לא היה מנוס מקבלת התביעה של מיטל.

מוסר ההשכל:

אם אתם בהליכי גירושין או אם כבר התגרשתם ואתם מבקשים להגן על ילדיכם? תערכו צוואה ותקבעו זהות יורשיכם במפורש ובמקביל אגב תדאגו לשנות את פרטי המוטבים בכל פוליסה או קופת גמל, רק כך תוכלו לקבוע את גורל רכושכם לפי רצונכם, כשאתם כבר בעולם שכולו טוב.


עו"ד המאם חליחל

המאם חליחל – עו"ד נוטריון ומגשר | יועץ משפטי בנעמת מאז 1995 | משרד עורכי דין פינגרהוט, חליחל ושות’ – הנדיב 31 זכרון יעקב | www.hamam-law.co.il