עורך דין מהטובים בצפון שהצטרף למשרדו של עו"ד קובי פינגרהוט בזכרון יעקב.
על ילדות בכפר, על לימודי המשפטים, על הקשר המיוחד עם נעמ"ת שם הוא משמש יועץ משפטי באיזור כבר שני עשורים, ומעניק סיוע בהתנדבות בתחום האלימות במשפחה כתרומה אישית למיגור התופעה בחברה הישראלית.
עו"ד חליחל מעניק טיפים לזוגיות בריאה מחד, ומאידך לאלו שנישואיהם עלו על שרטון הוא יעשה הכל בניסיון לפתור המחלוקת מחוץ לכותלי בית המשפט כל עוד יש מנוס להימנע מכך. על נישואין מעורבים ושכנות בדו קיום לצד חרדים וייצוג מוצלח של לקוחותיו גם בבתי הדין הרבניים ללא רבב ולא רק בבתי המשפט לענייני משפחה בכל המדינה.
מאות מכתבי התודה שקיבל מלקוחותיו הגודשים את האתר שלו, מעידים על היותו עורך דין משכמו ומעלה הפועל במקצועיות, באמינות ובנחישות, כשהוא נאבק בבתי המשפט למענם. עו"ד חליחל כפי שהוא מעיד על עצמו מפרט בפני הלקוח כבר בשיחת היעוץ הראשונה את המצב המשפטי לאשורו בהתאם לנסיבות של כל מקרה לגופו , כשהמוטו שלו- "לומר את כל האמת בפנים לטוב ולרע, ללא מורא וללא אשליות, ולעשות הכל בכדי להשיג הטוב ביותר עבור הלקוח ואם ניתן יהיה לעשות כן בהסכם הוגן מראש, מה טוב, ואם לאו אז לנהל מאבק חסר פשרות לטובת הלקוח שאין יותר סיפוק מההערכה הכנה שלו בסוף התהליך."
על יום המשפחה הוא אומר- "האמת בעיני כל יום זה יום משפחה, כי משפחה טובה, משפחה תומכת, משפחה אוהבת, היא הבסיס של כל דבר טוב בחייו של אדם כל יום ביומו."
המאם חליחל, בן 51 נשוי לילנה, אבא של לאורה בת 18 ואלעד הבן החורג בן 29, מתגורר בצפת.
המאם הוא עורך דין משנת 1995 מוסמך במשפטים ביוון ובישראל, מתמחה בגירושין בכל הדתות ובדיני משפחה וירושה, נוטריון ומגשר מוסמך בתחום הגירושין ומשמש כיועץ משפטי בארגון נעמ"ת במרחב גליל וכנרת.
אנו חוגגים את יום המשפחה השבוע, מה ההמלצה שלך להורים בהליכי גירושין?
האמת היא שגירושין תמיד כואבים לילדים, אך גם חיים משותפים לא טובים פוגעים בהם. זוג הורים המבקשים לשמור על בריאותם הנפשית של ילדיהם יעשו טוב שלא לערב אותם בסכסוך ולא משנה מה סיבת הגירושין, לא להסית, לא להרחיק , לא להשמיץ, פשוט להסביר לילדים ששני ההורים אוהבים אותם באותה מידה גם אם הם לא יחד והם לא מצפים מהם לאהוב מי מהם יותר מרעהו.
מה עיקר הבעיות שפונים אליך כעורך דין לענייני משפחה? מדוע מתגרשים?
ישנם לא מעט זוגות שמפרקים את החבילה לאו דווקא בגלל סיבה הנראית לעין בעיני הזולת אלא ששניהם או לפחות אחד מהם כבר לא טוב לו בזוגיות גם אם האחר אינו אשם בכך, ובדרך כלל זוגות כאלו יודעים לסיים את הקשר בדרכי נועם, ומנגד יש את הזוגות שהקשר שלהם הפך לשנאה של ממש בעיקר על רקע בגידה או אלימות במשפחה לרבות אלימות כלכלית דבר שהפך לשכיח יותר לאחר פרוץ הקורונה ובמקרים אלו בדרך כלל המאבק הוא מורכב יותר כי הוא רווי אימוציות .
מבלי לפגוע לך בפרנסה, האם לדעתך ניתן היה למנוע בחלק מהמקרים את הגירושין, וכיצד?
הפרנסה שלי היא לעזור למי שכן הגיע להחלטה להתגרש לעבור את התהליך בדרך הנכונה ותוך כדי הגנה על זכויותיו/ה, ולא חלילה לגרום לגירושין של זוגות שאין סיבה של ממש שיתגרשו, וכן בהחלט שניתן למנוע מקרי גירושין ככל ששני הצדדים יגלו יותר סבלנות וסובלנות ויבינו כי אין קשר מושלם וכי מותר לטעות, יחד עם זאת אסור לפעמים להבליג ובשם קדושת הנישואין למחול על כל דבר ולחיות בקשר חולני והרסני כגון במקרים של אלימות במשפחה שאין עליה מחילה בעיני.
לאחר שנים כעורך דין בתחום דיני משפחה, מה הטיפים שלך לשמירה על זוגיות ומשפחה מאושרת?
למרות המקצוע אני מאמין באהבה, אמנם בעולם בו אנו חיים היום עם יותר חשיפה, יותר פיתויים, ויותר שיתוף, לדעתי הבסיס של שמירה על הזוגיות הוא כבוד הדדי, הבנה והכלה שיש את הזוגיות והקדושה שלה אך יש גם את הפרט עצמו ולפעמים על פניו נראה שיש התנגשות בין הדברים והדבר גורם למתח מיותר. כך לדוגמא בעל שמפריע לו שאשתו יוצאת לריקודים רק בגלל שהוא לא אוהב לרקוד, או אישה שמציק לה שבעלה הולך לקבוצת ריצה רק כי היא פחות אוהבת, או בגלל ששניהם "חוששים" ממה יכול לקרות במצבים אלו! בשני המקרים הצדדים חושבים שהזוגיות משמעה התאמה מושלמת של הכל או מעקב אינסופי, וזאת טעות גדולה ,ברגע שמשחררים וכל אחד נהנה גם מהדברים שלו אבל גם מהיחד, הזוגיות נשמרת, אם כי לעולם לא ניתן לדעת מה צופן לו הגורל.
היו לך מקרים שזוג חזר אחרי התהליך?
כמובן אני יכול לספר על מקרה אחד מלפני יותר מעשר שנים שהזוג התגרש כאשר בזמן סידור הגט שניהם בכו והיה ברור לי ולעורכת הדין שעמדה מנגד כי עוד יחזרו, ובחלוף כשנה הוזמנו שנינו לחתונה שלהם, אלא ששוב הם התגרשו לאחר כשנתיים ואז חשבנו שזהו נגמר הסיפור, אלא שהזוג שוב הפתיע וחזר בחלוף כשנה נוספת ומאז הם יחדיו באושר ובעושר. מה שזכור לי זה שלא הייתה אלימות או בגידה, סיבות שבדרך כלל מקשים על שיקום הקשר בשנית, אלא אי הבנות ומשברי גיל ורצון לשינויים אך האהבה בסוף ניצחה.
מהו עבורך יום המשפחה?
האמת בעיני כל יום זה יום משפחה, כי משפחה טובה, משפחה תומכת, משפחה אוהבת, היא הבסיס של כל דבר טוב בחייו של אדם כל יום ביומו. אגב הקשר בין הורים לילדים גם אם מתגרשים חייב להישמר כקשר טוב ורציף דבר שמסייע לאותם ילדים לחוות את המשבר בצורה בריאה ולא טראומתית, והכל בגלל ערך המשפחתיות הטמון בקשר הטוב בין כל ילד להוריו ואין קשר להיותם נשואים או גרושים.
הצטרפת למשרד בזכרון לאחרונה?מדוע זכרון?
המשרד הראשי שלי נמצא בראש פינה, אמנם בשנים האחרונות לשמחתי חוג לקוחותיי גדל גם ממרכז הארץ, וזאת מלבד לקוחות שיש לי ממילא בחיפה זכרון ובנימינה ובכדי להקל על הלקוחות המגיעים מרחוק חשבתי על פתיחת סניף באיזור חיפה, ובצירוף מקרים גורלי בעיני הכרתי את שותף דרכי המדהים עו"ד קובי פינגרהוט שמשרדו בזכרון והחלטתי להצטרף למשרדו ולהקים יחד מחלקה בתחום דיני המשפחה והירושה, בתקווה לתת מענה ללקוחות מהאזור, ובנוסף אני מוקסם מהמושבה עצמה ואנשיה ומקווה לעמוד בציפיות של מי שיזדקק לי.
ספר על הילדות שלך? על בית הגידול שלך? ועל מה חלמת להיות שתהיה גדול?
הילדות שלי לא היתה קלה. גדלתי בכפר קטן סמוך לצפת שלימים הפך לשכונה מצפת, החלום שלי תחילה היה פשוט מאד "להצליח" ולחיות חיים טובים יותר, כן ידעתי שאני רוצה להגיע רחוק ולא אסתפק במעט שהמקום הציע וידעתי שאני עקשן ולא מוותר ולשמחתי זה עזר לי מאד.
מדוע הבחירה להיות עורך דין?
האמת עוד בתור ילד עדיין מהדהד לי המשפט ששמעתי מסביבי "אתה חייב להיות עורך דין" ומבלי חלילה להאשים את כל הגברים, בילדות ראיתי במו עיניי הרבה אלימות ויחס רע לנשים (למזלי לא בבית בו גדלתי), ותמיד תהיתי למה והיכן הצדק ומדוע נגרם עוול תמידי לנשים!! בהמשך גיליתי כמה הדבר נפוץ גם במקומות אחרים לרבות חוסר שוויון בתחומים שונים. חיפשתי דרך שאוכל לסייע בה לצד המוחלש יותר בעיני וכך היה לי ברור ששם מקומי בין כותלי בית המשפט, מקום בו אני מרגיש בבית, גם אם לא תמיד נעשה שם צדק לדאבוני.
מה המוטו שלך במקצוע?
לומר את כל האמת בפנים לטוב ולרע, ללא מורא וללא אשליות, ולעשות הכל בכדי להשיג הטוב ביותר עבור הלקוח ואם ניתן יהיה לעשות כן בהסכם הוגן מראש, מה טוב, ואם לאו אז לנהל מאבק חסר פשרות לטובת הלקוח שאין יותר סיפוק מההערכה הכנה שלו בסוף התהליך. קל מאד "לנצל" רגעי המשבר של הלקוח בתחום רגיש זה ולהוליך אותו שולל והכל מתאוות בצע , אך אין זו דרכי ובטוחני כי רבים וטובים מעורכי הדין גם כמוני יעדיפו לפעול ביושרה מול הלקוח גם אם המשמעות לוותר על שכר טירחה "שמן" מאשר לגרום ללקוח מפח נפש בסוף התהליך רק בשל הבטחות שווא שאין להן על מה לסמוך דבר שלצערי גם כן קורה במחוזתנו ולא מעט.
מאיזה מגזר עיקר הלקוחות שלך? מה השוני בעבודה בין ערבים ליהודים?
אני חי בין שני העולמות ממש , אני גר בצפת שכניי חרדים ממש ואנחנו חיים בשלום מלא בכל מובן של המילה ללא חנפנות ובכנות 90% מהלקוחות שלי דווקא יהודים. נישאתי פעמיים בחיי, פעם עם יווניה ופעם עם אוקראינית ולא היססתי לרגע, אחי הבכור קצין בצה"ל, כשלעצמי אני עיוור דתות, לאום וכו' ורואה את האדם כאדם, ללא הגדרות. אני מכבד את כל הדתות אבל באמונה אני פחות חזק, וכן כך דמיינתי את חיי בלי דעות קדומות, בלי שנאה ובלי פוליטיקה. השוני היחידי בייצוג יהודים להבדיל מערבים הוא רק בנושא הגט שאצל המוסלמים למשל הוא הרבה יותר קל וקצר מאשר אצל היהודים ,יחד עם זאת במגזר הערבי יש יותר שתיקה, לאו דווקא בגלל שאין בעיות אלא בגלל "הסטיגמה" שעדיין נפוצה אצל משפחות רבות.
אתה מייצג גם עם בית הדין הרבני?
חד משמעית, ברור, אחרת אי אפשר לעסוק בתחום. מה גם שמשרדי מלווה בטוען רבני קבוע. אני חייב לציין כי מרבית הדיינים בבתי הדין הרבניים מכבדים את עורכי הדין באשר הם ללא כל קשר למוצא באשר הוא, ודי בכך שמכירים את הדין על בוריו. מעולם לא הרגשתי יחס שונה או עוין מצד דיינים רק בגלל שאיני יהודי, מה שאיני יכול לומר על בתי דין אחרים מדתות אחרות שלא "אהבו" זאת בלשון המעטה. אגב למען הסר ספק למרות שרב לקוחותיי הן נשים אין זה אומר שאיני מייצג גברים.
אתה יועץ משפטי של נעמת? ספר על הקשר עם נעמת וכיצד הכל זה התחיל?
אני יועץ משפט בנעמ"ת (צפת, קריית שמונה, טבריה והסביבה) מאז 1998. בתחילת הדרך היה נראה תמוה כארגון נשים להעסיק עורך דין גבר, שאינו יהודי עת העיסוק הוא בגירושין לפי ההלכה היהודית, אך ההתעקשות שלי ש"ינסו" אותי השתלמה לי ולהם ומאז חלפו להם יותר משני עשורים של ליווי קבוע ורצוף, כולל מתן יעוץ משפטי שוטף, מתן הרצאות בשם נעמ"ת עבור ארגונים שונים כולל משרד הבריאות, עיריות וארגוני נשים שונים, בתחום דיני המשפחה והירושה, אלימות במשפחה והטרדה מינית.
הטיפים שלך לזוג רגע לפני החתונה? ממליץ על הסכם ממון?
זה מאד תלוי מי הזוג ומה יש להם. אם אין למי מהם רכוש רציני טרם הנישואין, אין ממש טעם בהסכם ממון, ככל שהכוונה של שניהם לשותפות מלאה כמקובל לא רק בחוק אלא כפועל יוצא מהזוגיות ושותפות הגורל, אמנם במקרים בהם מי מהצדדים הוא בעל רכוש יקר טרם הנישואין או זוגות בפרק ב', חד משמעית כדאי לערוך הסכם שיבהיר כי אותו רכוש טרום נישואין יישאר בלעדית של אותו בן זוג, ללא כל קשר לשינויים בנכס בעתיד לרבות השבחתו החלפתו וכו', אחרת למרות היות הנכס חיצוני טרום נישואין, קמה לצד השני עילה לטעון לכוונת שיתוף שיכולה לזכות אותו בחלק באותו נכס, כאשר רק הסכם ממון יכול להגן על הנכס באופן מוחלט.
האם יש קשר בין הליכי גירושין לענייני ירושה?
לדעתי כל זוג בהליכי גירושין חייב לערוך צוואה ובוודאי שכל זוג שיש לו ילדים חייב לעשות כן לאחר הגירושין ומדוע? פשוט מאד, זוג שנמצא בעיצומו של הליך הגירושין ונלחם על מחצית הרכוש חייב לקחת בחשבון שאם יארע לו הרע מכל חלילה, למעשה הוא מעביר את מחצית הרכוש שלו בהעדר צוואה לבן הזוג היריב שלו, ויותר קשה המצב באם לאחר אותו מאבק מי מבני הזוג מתחיל קשר חדש לאחר שזכה בחלקו היחסי, הדבר עלול להביא את הילדים למצב שהם מתחלקים עם בן או בת הזוג החדשים בחיי ההורים ברכוש עליו נלחמו ורק צוואה תגן על הילדים מפני זכויות ידועים בציבור.
האם זה נכון שנשים לא מקבלות כתובה בבתי הדין הרבניים?
ממש לא נכון!! ראשית כתובה היא זכות המגיעה לאישה חד משמעית, אלא אם כן היא מוותרת עליה או שבית הדין קבע בעניינה כי אינה זכאית לה, והדבר לא מובן מאליו ולעולם מצבו של הבעל גרוע יותר, בהקשר זה כאשר האיום בחיוב בכתובה תמיד ירחף מעליו, מה שכן לא תמיד שווה להיאבק על הכתובה באם שווי חלקה של האישה בזכויות הסוציאליות של הבעל עולה על ערך הכתובה בשל הכלל שנקרא "אין כפל תשלומים" ולמעשה אי אפשר לקבל גם וגם, ועל כן כל מקרה יש לבחון לגופו.
מה אתה עושה חוץ מעיסוקך כעורך דין?
מלבד עיסוקי כעורך דין בתחום הגירושין בישראל, אני מנצל את השכלתי במשפטים גם ביוון. בהיותי דובר יוונית והיכרותי את יוון וקשריי עם יוונים, אני מלווה משקיעים ברכישת נדל"ן ביוון לאור המשבר הכלכלי שם וההזדמנויות שנוצרו, כאשר שותפי עו"ד קובי פינגרהוט בעצמו יזם נדל"ן מוצלח בפני עצמו ביוון. מלבד זאת אני מוצא לעצמי זמן לריצה וכשזה מתאפשר גם לצלילה.